Babygebaren

Babygebaren is een manier om te communiceren met je kindje voordat het kan praten, met behulp van gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Babygebaren kan je baby in staat stellen eerder (vanaf  6-8 maanden) te communiceren. Zo kan je kindje bijvoorbeeld met een gebaar aangeven dat hij MEER wil, of dat hij KLAAR is, of wil dat je hem HELPT.

Het gebruik van gebaren in de omgang met je baby kan o.a. zorgen voor:

– Minder frustratie  en minder driftbuien
– Positief contact tussen jou en je kindje
– Het versnellen van de gesproken taalontwikkeling
– Het ontwikkelen van zelfvertrouwen

Emilia gebaart ‘Hondje’!

Het Babygebaren-concept bestaat ondertussen al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en sinds een aantal jaren in omliggende Europese landen zoals bijvoorbeeld Duitsland, Engeland en België. Ouders, kinderdagverblijven en jeugdgezondheidszorginstellingen in deze landen maken gebruik van de Babygebarentechniek, omdat de voordelen voor iedereen al snel duidelijk zijn geworden.

Hoewel een baby pas rond een jaar of anderhalf begint met praten, is hij of zij cognitief al veel vroeger klaar om te communiceren. Tussen 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld, zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil dus al aan jou aangeven wat hij of zij meemaakt. Door Babygebaren te gebruiken kun je ontdekken waar je kind zich mee bezighoudt.

Huilbuien en bijtgedrag (op een wat latere leeftijd) worden door het gebruik van onze methode drastisch verminderd, het kind is vrolijker en krijgt bovendien spelenderwijs een hechtere band met de familie en bijvoorbeeld zorgverleners.

Iets wat wij misschien nog belangrijker vinden, is het feit dat onderzoek heeft uitgewezen dat gebarende kinderen op een latere leeftijd een voorsprong behalen op niet-gebarende kinderen op het gebied van lezen, schrijven en spreken! Het kind krijgt dus de beste start die hij of zij kan wensen. De voorsprong die op latere leeftijd wordt behaald, kan van onschatbare waarde zijn. Dit alles op een spelende en plezierige manier.

Bron: www.babygebaren.nl