Ervaringen

‘Ruben is alweer bijna twee en kletst ons de oren van het hoofd! Hij zegt alles na en kan al hele zinnen zeggen. Vandaar dat we nog maar heel weinig gebaren eigenlijk. Dat is heel geleidelijk gegaan naarmate hij meer woordjes leerde zeggen. We denken dat de gebarentaal hier zeker een positieve invloed op heeft gehad! Doordat hij ons met zijn handjes kon duidelijk maken waar hij mee bezig was, konden wij er met gebaren en verbaal op ingaan. Sommige gebaren is hij wel blijven gebruiken in combinatie met het gesproken woord, bijvoorbeeld: hoor! en vliegje. Ook gebruikt hij de laatste tijd weer regelmatig de gebaren voor mama en papa. Hij vindt het dan ook heel leuk om, al dan niet met de plaatjes in het boek erbij, andere gebaren langs te lopen die we hebben geleerd, zoals vlinder. Al met al zijn we blij dat we de cursus hebben gedaan en raden we het regelmatig andere ouders aan!’ – Stefanie, mamma van Ruben (toen 10 maanden, nu 2 jaar)

‘Ik werk zelf met doven en slechthorenden en kon dus al goed gebaren toen ik Djoeke leerde kennen. Ik werd aangestoken door haar enthousiasme voor babygebaren, Djoeke kan hier zo leuk over vertellen en gaf zulke mooie voorbeelden dat ik toen ik zwanger van onze dochter was, besloten heb om een cursus bij haar te doen.
De oma’s en een tante passen op Hannah, dus we hebben Djoeke gevraagd of ze ook een cursus voor ouders en oppas geeft en dat kon! Ik was al enthousiast, maar Djoeke wist ook de oma’s, opa’s en tante te enthousiasmeren. Zo sterk zelfs dat mijn schoonmoeder aan iedereen vertelt over babygebaren en hoe leuk dit wel niet is. Hannah is nu net 1 en begint steeds meer te gebaren, en praten. Het is zo leuk om te zien dat ze communiceert wat ze wil en dat ze er gebaren aan kan geven. Het leuke is dat Djoeke voor een thuiscursus twee keer komt, één keer als startmoment en een tweede keer als je al een beetje onderweg bent, dat was bij ons op de 1e verjaardag van Hannah. Door de herhaling bij de tweede keer en Djoekes doorvragen over hoe het gaat gingen we ons realiseren hoeveel Hannah al communiceert, veel meer dan ik eigenlijk dacht! Ik raad iedereen aan om ook een cursus bij Djoeke te doen!’ – Rebecca, mamma van Hannah (12 maanden)

Privécursus bij de familie van Hannah (12 maanden)

Rebecca met haar dochter Hannah (12 maanden)

‘Ik vind het echt opmerkelijk om te zien hoe Ayden groeit in zijn communicatie! En dat hij ook echt even de link moest leggen van ‘hé, ze reageren als ik een gebaar maak!’, erg leuk om te zien! Ik ben echt super blij dat we op deze manier kunnen communiceren!!!’ – Crystel, mamma van Ayden (11 maanden)

“Hoe gaaf is het dat je al kan kletsen met je kleintje voordat hij/zij echt gaat praten. Een cursus bij Bijdehandjes Gebaren kan ik iedereen aanraden! Babygebaren heeft de relatie met mijn zoontje Levi zoveel moois gegeven. Zomaar een kijkje krijgen in zijn belevingswereld, wat waardevol en bijzonder om te merken waar zijn aandacht naar uit gaat. Levi zijn eerste gebaren waren, bal, klaar en paard, toen was hij 11 maanden. Inmiddels is hij 20 maanden en kan hij steeds beter verstaanbaar praten en laat hij sommige gebaren achterwege. Maar als ik hem niet goed begrijp maakt hij alsnog het gebaar zodat ik weet wat hij bedoelt. En als ik Levi, voordat ik weg ga, nog even gedag zeg door het raam gebaart hij: mama auto werken daag…. en krijg ik nog een kushandje toe. Bedankt Djoeke voor je enthousiasme tijdens de leerzame babygebarencursus.” – Marleen, mamma van Levi.

“Mike is erg leergierig en ik ben nu druk bezig met de gebaren. Mama, vliegtuig en trein kan hij nu gebaren. Bij vliegtuig ziet hij dat ik iets met mijn vingers doe, voor hem nog te moeilijk maar nu doet hij vliegtuig met z’n wijsvinger, zo schattig. Ik vind het echt fantastisch het babygebaren!” – Leonie, mamma van Mike (18 maanden).

“Levi vindt het erg leuk om de gebaren te doen. Hij kent er al ontzettend veel. Regelmatig ondersteunt hij zijn woorden ook met gebaren. In Egypte vroeg iemand wat zijn naam was en toen was hij verlegen, dus deed hij alleen zijn naamgebaar. heel schattig. Die vrouw dacht meteen dat hij zei bedoelde dat hij 2 jaar oud was! Hij doet dat vooral met zijn eigen naam en met mama.” – Bibi, mamma van Levi (2,5 jaar) en Faye (8 maanden)

 

 

“Ik vond het heel bijzonder om een aantal gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal te mogen leren. Ik heb het idee dat ik een heel klein kijkje heb gekregen in een hele grote nieuwe wereld.” – Jeroen, pappa van Levi (2,5 jaar) en Faye (8 maanden)

“Faye is inmiddels bijna 20 maanden en Levi bijna 4 jaar oud. Vooral Faye gebruikt nog steeds gebaren, niet vaak als vervanging voor een woord, maar vaak als extra ondersteuning, om haar woorden kracht bij te zetten lijkt het. Ook als ik haar aandacht wil vasthouden om echt antwoord te krijgen op mijn vraag, gebruiken wij gebaren naar haar, bijvoorbeeld bij de vraag of ze nog een hapje wil eten of klaar is. Levi gebruikt eigenlijk geen gebaren meer, maar weet er wel een heleboel en vindt het leuk om samen zijn kennis van gebaren af te gaan. Het is meer een spel geworden. Ook bij het lezen van een boekje gebruiken we de gebaren. We gebruiken het als ouders ook regelmatig om met elkaar te communiceren als we wat verder van elkaar zijn, of elkaar om een andere reden niet makkelijk kunnen verstaan (of om achter de rug van de kinderen om iets te bespreken, bijvoorbeeld of ze nog een fles melk krijgen…)” – Jeroen en Bibi

“Djoeke, dankjewel voor alle gebaren die je ons hebt geleerd. Ik vond het superinteressant om te kijken hoe ik gebarentaal kan gebruiken binnen mijn beroep als gymdocent aan kinderen met een taalachterstand. Bedankt voor deze gezellige en leerzame avond!” – Lydia en Ollie