Over mij

thumbnail

Bijdehandjes Gebaren ben ik, Djoeke van Rossum (1987), afgestudeerd als orthopedagoog aan de Universiteit Leiden, in combinatie met een minor Gebarentaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik beantwoord vaak de vraag waarom ik ooit met gebarentaal ben begonnen. Kende ik misschien een doof iemand? Had ik altijd al de ambitie om met mijn handen te praten? Nee. Het is een veel saaier verhaal: naast mijn studie Orthopedagogiek moesten we op zoek naar een keuzevak, en ik wist meteen dat ik een taal wilde kiezen. Kinderen, talen en muziek lopen als rode draad door mijn leven. Maar de combinatie Orthopedagogiek en Portugees, wat moest ik daar nou mee? Toen hoorde ik toevallig dat er aan de Universiteit van Amsterdam de mogelijkheid was om Gebarentaalwetenschap te studeren en ik dacht: ‘Ach, waarom niet?’ Een dag voor mijn eerste college zei ik nog tegen een vriendin: ‘Wat nou als ik het helemaal niet leuk vind?’, maar ze lachte: ‘Ach, jij bent zo gek op communiceren, dat komt vast goed!’

En een passie was geboren. Dat ene keuzevak werd een volledige minor Gebarentaalwetenschap, met naast Nederlandse Gebarentaal ook vakken als Dovencultuur, en ik genoot met volle teugen. Ik keerde terug naar Leiden en maakte mijn studie Orthopedagogiek af. Als afstudeercadeau van mijn ouders mocht ik me laten opleiden tot Babygebaren Specialist bij Babygebaren Nederland. Een bijzonder en nog steeds heel waardevol cadeau!
Sindsdien combineer mijn twee studies en de opleiding bij Babygebaren: Ik werk voor Bijdehandjes Gebaren, maar ook als orthopedagoog bij een grote organisatie gespecialiseerd in communicatie.

Mijn doel met Bijdehandjes Gebaren is het onder de aandacht brengen van gebarentaal. Gebarentaal heeft mijn leven verrijkt en kan voor iedereen, jong en oud, iets bijzonders brengen! Gebarentaal voor iedereen! Maar daarover meer onder de link gebarentaal.